Det kan vara svårt att komma igång med rally, vad bör du göra för att komma till nästa nivå och kunna tävla på en högre nivå? Därför har jag i den här listan tagit fram några av mina bästa rallytips så att du kan komma till den nivån du vill!

Gå med i en bilklubb

Den tidigare Hyundai-stjärnan Hayden Paddon startade sin karriär med en resa till sin lokala bilklubb, vilket ledde till att han tävlade i evenemang i en gammal Mini. Kiwien säger: ”Det spelar ingen roll vad du vill göra i idrotten: kör, samkörning, marskalk, arbeta som ingenjör – din lokala bilklubb har någon att hjälpa. Gå in där och nätverk med medlemmarna. Det kommer alltid att finnas människor i klubben som söker hjälp eller för någon att engagera sig. Och vem som helst kan vara involverad. ”

Hitta en mentor

När du väl är i bilklubben – ett drag Toyota Gazoo Racings flygande Finn Jari-Matti Latvala stöder helt – är det dags att göra en vän. ”Hitta någon eller några personer du kan arbeta med,” säger Latvala. ”Någon som har god erfarenhet som kan ge dig vägledning om ett bra sätt att gå i sporten. Det är viktigt att ha den här typen av stöd om du ska bli förare eller medförare. ”

Gå till en rallyskola

Så du har sett rally på TV, YouTubed de bästa bitarna av WRC-action sedan tiden började och nu har du fått nya vänner på bilklubben. Men den viktiga frågan är: gillar du faktiskt att köra en rallybil?

Innan du hoppar in med båda fötterna och skiljer dig med dina hårt förvärvade pengar, välj en rallyskola och boka en introduktionskurs för en dag. Rallybilar kan vara ganska skrämmande när du är bakom rattet, så det är bäst att se om detta är för dig. Om inte, oroa dig inte. Sitt på andra sidan och ge en medkörning eller gå dit och marsjla; dessa volontärer är den osungna heroiska ryggraden i vår sport.

Hitta en bil … även om den är långsam

OK, så du har bestämt att det är den körning som är för dig, och nu behöver du några hjul. Här är några råd från Jari-Matti Latvala om vilken bil du ska gå till. ”Försök att köra så många olika bilar du kan. Försök bak-, fram- och fyrhjulsdrift. Att köra dessa bilar ger dig en mycket bättre känsla för vad bilen gör. Och oroa dig inte om din bil inte är den mest kraftfulla; när du börjar spelar det ingen roll. Det är väldigt bra att lära sig att köra din första bil maximalt innan du funderar på att flytta upp och få en kraftfullare bil.

”Om du gör misstag – säger att du rullar bilen – så har du en bättre chans att förstå vad som hände om du befinner dig i en långsammare bil och i en långsammare hastighet. Vad som också är väldigt viktigt är rätt säkerhetsutrustning. Starta inte utan det!”

Hoppas att ni gillar den här här listan och att ni känner att ni har lite bättre koll på hur ni ska komma till nästa ralllynivå!

Category
Tags

Comments are closed